Ikke glem å betale toll når du importerer datamaskin

I dag er det nærmest utenkelig å være bosatt i den vestlige verden uten tilgang på PC. Vi bruker maskinen til jobb, sjekke mail, kommunisere med omverden og betale regninger. En undersøkelse fra England i 2015 viser at vi bruker i gjennomsnitt åtte timer og 41 minutter foran skjermen hver dag.

Behovet for en datamaskin er, for de aller fleste mennesker i Norge, ganske åpenbart. Like åpenbart er behovet for penger når man skal kjøpe en ny PC. Hvis man ikke har spart opp en del penger finnes det fortsatt håp for deg som har behov for en ny maskin.

Finansiere kjøp av gaming PC?

Det finnes flere grunner til at folk velger å lånefinansiere kjøpet av gaming pc:

– Noen norske banker tilbyr lån helt ned til 5000 NOK. Hos tollsjekk.no ser du hvordan du finner det aller billigste forbrukslånet i markedet.
– Man kan velge å betale ned lånet over en lengre periode.
– Du kan søke om lån på internett ved hjelp av noen få tastetrykk.
– Bankenes behandlingstid er lav, noe som gjør at du får pengene raskt.
– Du står helt fritt til å bruke pengene på det du vil.

Ultimativt virker det som at oppsparte midler og/eller forbrukslån er de beste alternativene. Og det er ikke så veldig langt fra sannheten. Allikevel vil butikkene ofte prøve å lure deg inn i en finansieringsmodell som er fordelaktig for dem – men ikke for deg som kunde.

Skal du først kjøpe pc i utlandet må du for all del ikke glemme å betale toll på den ved innførsel. Det er nemlig 25% skatt (merverdiavgift) som skal betales til staten ved import av elektronikk.

Alternativet til å bruke et lån for å kjøpe datamaskin, er at du leier eller leaser den. Nordea har en fin kalkulator som hjelper deg sette kostnadene i perspektiv.

Butikkens eget kreditt-tilbud lønner seg ikke

Flere nettbutikker som selger PC-utstyr har alliert seg med en bank for å tilby finansiering til kundene sine. Butikkene ønsker ikke å bruke ordet ”forbrukslån” når de tilbyr den en slik finansieringsmodell. Men når man ser på betingelsene og kostnadene ved lånet, så er det nettopp et forbrukslån.

Grunnen til at butikkene gjør dette er at de tjener penger hver gang de ”selger” et slikt lån.

De butikkansatte vil forhåpentligvis være objektive når de hjelper deg med PC-kjøpet. Men de vil ikke være behjelpelige med å sikre deg det beste forbrukslånet. Du blir kanskje overrasket over at data-butikken også opererer i lånebransjen. Dette er noe som har blitt vanligere og vanligere i Norge. Elektronikkforretningene ser at nordmenn har behov for ekstern finansiering når de kjøper dyre ting. Derfor jobber de sammen med bankene for å finne en løsning.

Ingen valgfrihet = dårlige lånebetingelser

Problemet er at du ikke har noen valgfrihet til å justere dette lånet etter dine behov. Hvis du søker forbrukslån på nett vil du kunne velge mellom lån fra minst 30 forskjellige selskaper – alle med ulike vilkår og finansielle løsninger. Da øker sjansen betraktelig for å få innvilget et lån med lav rente, lang nedbetalingstid og som ellers passer deg og din lommebok.

Hvis du først skal søke om lån bør det alltid foregå på dine egne premisser. Det er en gylden regel innen privatøkonomi.

Hvor mye penger trenger man for å kjøpe ny PC/Mac?

En stasjonær datamaskin ligger på mellom 5000 og 20,000 kroner. Prisen øker i takt med styrken på komponentene. Det man betaler for er ofte en større harddisk (mer lagringsplass), bedre prosessor (kjappere å åpne, kjøre og lukke programmer) samt et bedre grafikkort (fordelaktig for dataspill).

Mange ønsker å kjøpe en bærbar datamaskin. Disse ligger på mellom 3000 og 20,000 kroner. MacBook fra Apple er betydelig dyrere enn andre merkevarer.

Når man først investerer i en ny datamaskin ønsker man å få valuta for pengene. Ulike teknologiblogger fremhever ofte Lenovo som et veldig godt alternativ. Dette er et kinesisk merke som har tatt teknologiverden med storm. Du finner Lenovo-maskiner hos de aller fleste norske PC-forhandlere.

Hva med å bruke Finn.no?

Det skal også nevnes at man kan spare en del penger på å kjøpe brukt PC. Dog skal det også bemerkes at det å kjøpe gammel elektronikk medfører en stor risiko. Ikke bare har elektronikkprodukter en forholdsvis lav levetid. Du kan også risikere å kjøpe en datamaskin som har installert ulike former for virus.

Finn.no er en fantastisk portal til å kjøpe brukte biler, klær og andre forbruksartikler. Allikevel skal du virkelig vite hva du gjør før du kjøper deg en PC eller Mac som har blitt brukt av noen du ikke kjenner.

Noen tankekors til slutt

I denne artikkelen har du lært at et forbrukslån kan være et godt hjelpemiddel for å finansiere en datamaskin. Du har også lært å være kritisk til hvilke lånetilbud som finnes der ute. I tillegg må du huske på at du alltid bør gjøre grundige undersøkelser før du kjøper en PC. Dette vil hjelpe deg med å få mest for pengene.

Miljøengasjement og gjenbruk er viktig for å opprettholde et bærekraftig samfunn. Allikevel bør man være veldig forsiktig med å kjøpe elektroniske produkter som tidligere har blitt kjøpt og brukt av ukjente.